Behandelmethode

 

Als fytotherapeut behandel ik mijn patiënten met kruiden, Phyto = plant.
Het kan gaan om thee gezet van een kruid of combinatie van verschillende kruiden, dit kan op verschillende manieren bereid worden:
Infusum is de bekendste, gewoon thee zetten van 2 theelepeltjes geselecteerde kruiden en 10 minuten laten trekken. Incoctum: water mét de geselecteerde kruiden verwarmen, 10 minuten laten inkoken.

Het kan ook gaan om een tinctuur, de oertinctuur bevat alle inhoudsstoffen van de plant in zeer geconcentreerde vorm. De therapeut stelt zelf een tincturencomplex samen aan de hand van de gegevens verkregen uit de anamnese, lichamelijk onderzoek en oogdiagnose. Zodoende ontstaat een uniek medicijn compleet gericht op het individu.
De therapie duurt in de regel 6 weken bij licht zieke patiënten.
Hoe langer de klacht bestaat hoe langer de therapie moet duren.
In de regel kan men voor elk jaar dat de klacht bestaat 1 maand therapie rekenen.


Therapietrouw.
Voor de patiënt is het belangrijk om te weten dat fytotherapie een behoorlijke mate van therapietrouw vraagt.
De tinctuur, de thee of beiden moet drie maal daags genomen worden. Soms ½ uur voor de maaltijd, soms ½ uur na de maaltijd. Soms op gezette tijden als 1 x nuchter, 1 x om 17.00 uur en 1 x om 19.00 uur. Het gaat bij tinctuur meestal om 3 x daags 15-20 druppels, het is dan van belang dat de patiënt de druppels mee naar school, het werk of waar dan ook neemt. Rekening houden met maaltijden is ook een gewenningsproces dat niet zomaar bij iedereen werkt, daar moet soms heel duidelijk bij worden nagedacht. Vaak helpt het een horloge of klokje met een wekker op de bepaalde tijden te zetten.


Baadt het niet dan schaadt het niet?
Kruiden kunnen niet zomaar lukraak ingezet worden omdat je oma zei dat het goed was.
Planten kunnen voor uitwendige- en inwendige kwalen worden ingezet. Sommige kruiden kunnen alleen maar uitwendig worden ingezet, anderen alleen inwendig en weer anderen zijn wat dat betreft multifunctioneel en kunnen zowel in- als uitwendig worden gebruikt.
Het is van belang dat de therapeut goed op de hoogte is van de inhoudsstoffen van elke plant, sommige stoffen werken elkaar tegen of schakelen elkaars werkzaamheid zelfs uit.
Van een aantal kruiden zijn contra-indicaties en bijwerkingen bekend.
Over het algemeen blijven de bijwerkingen van kruiden beperkt als je het licht doseert. Kruiden hebben veel minder bijwerkingen dan reguliere medicijnen omdat de hele plant gebruikt wordt in de thee of de tinctuur. Planten hebben vaak in zichzelf al stoffen die de meest werkzame inhoudsstoffen van de plant tegenwerken.
Ook is het belangrijk om te weten of de kruiden met reguliere medicijnen kunnen interfereren, hieruit blijkt weer het belang van een goede anamnese in combinatie met een goed opgeleide therapeut.

In deze praktijk wordt de oogdiagnose toegepast als toetsing en bevestiging van de diagnose die uit de anamnese(vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek naar voren komt (natuurgeneeskundige samenhangsdiagnose).
Ook geeft de oogdiagnose vaak de richting van de therapie aan.

Verder wordt tijdens de anamnese aandacht besteed aan iemands voedings- en leefgewoonten.
De therapie wordt in deze praktijk altijd ondersteund met een voedingsadvies en eventuele leefregels. Dit wordt allemaal dermate samengesteld dat het adviezen zijn die logisch in het dagelijks leven van de patiënt in te passen zijn. Men kan wel alle beste adviezen van de wereld op een rijtje zetten, maar als het niet toepasbaar is in het eigen leven van de patiënt komt er helemaal niets van. Beter wat minder streng en toepasbaar dan streng en onmogelijk. De adviezen zijn specifiek voor de individuele patiënt gericht op de klachten die men heeft.
Ook kan het advies inhouden een aantal voedingsupplementen te nemen, dit ook natuurlijk gerelateerd aan de bestaande klacht.

Celloid Mineralen en SiVAS-polsdiagnostiek
De Celloid mineralen zijn ontwikkeld door de Australische Dr. Maurice Blackmore als aanvulling op de homeopathische weefselzouten van Dr. Schüssler, maar dan hoger gedoseerd. Alle celloids bestaan uit mineralen in een lichaamseigen vorm en hebben hierdoor een zeer goede biologische beschikbaarheid. Ze zijn veilig in gebruik, zelfs bij kinderen, zwangeren en ouderen. Celloid mineralen worden al meer dan 70 jaar met groot succes gebruikt in Australië, en zijn recentelijk geïntroduceerd in Nederland. Celloids voorzien het lichaam van fysiologisch actieve doseringen van mineralen. Sinds 2009 ben ik officieel Blackmores-therapeut. Sinds 2011 heb ik via Sanopharm de opleiding tot SiVAS-therapeut gevolgd. Via de SiVAS- polsdiagnose spoor ik de juiste celloids op die het lichaam nodig heeft. Via deze polsdiagnose kan ik allerlei preparaten testen op toxische of juist therapeutische waarden voor het lichaam.
Zie ook:
st. Orthokennis Celloid Mineralen therapie
SiVAS
SiVAS

Ondersteuning door middel van massage.
De therapie kan ondersteund worden door middel van massages.
In de praktijk worden klassieke lichaamsmassages gegeven en nek- en schoudermassage.

Segmentmassage is een hele zachte vorm van reflexmassage op de rug, het bekken en de nek.
In een sessie van 6 x rugbehandeling wordt het actieve en in-actieve gedeelte van het onwillekeurige zenuwstelsel met elkaar in harmonie gebracht. Daarna komt de bekken- en nekbehandeling erbij.
Deze vorm van massage geeft veel verlichting bij o.a. ME, burn-out, hoge bloeddruk, migraine en MS.

Oorkaarsen.
Oorkaarsen zijn goed toepasbaar bij allerlei klachten, mits er geen bijenwas-allergie of geperforeerde trommelvlies bestaat bij de patiënt.
Een overzicht van klachten waarbij ik oorkaarsen toepas ter ondersteuning van de fytotherapie.

 • verstopte oren
 • te sterke oorsmeerproduktie
 • acute en chronische lymfatische klachten, m.n. bij kinderen
 • hoofdpijn, migraine
 • gevoel van druk in het hoofd
 • stress en spanningen
 • slapeloosheid
 • oorsuizen
 • lichte doofheid
 • energetische zwakte van het oor
 • stimulering van acupunctuurpunten in de gehoorgang
 • voorhoofdsholte- en bijholte-ontsteking

In de praktijk gebruik ik Natura Oorkaarsen, deze zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen volgens traditioneel indiaans recept. Milieuvriendelijk ongebleekt katoen en zuivere bijenwas zorgen voor een constante kwaliteit. De bijbehorende beschermkraag maakt de Natura Oorkaars zeer veilig in het gebruik en bijzonder geschikt voor behandeling van kinderen. Elke Natura Oorkaars wordt met de hand gemaakt en met veel zorg omringt, zodat u zeker kunt zijn van een superieure kwaliteit.

Veelzijdige werking.
Door de Natura Oorkaarsen in het oor van uw patiënt tot aan het aangegeven punt te laten opbranden, komt er rook vrij in het oor. Deze rook circuleert tot diep in de gehoorgang en geeft daar een weldadige en genezende warmte af. De zuivere bijenwas werkt daarbij verzachtend op het gehele oorgebied. Lymfestroom en doorbloeding in het oor- en hoofdgebied worden door de warmte geactiveerd, wat de Natura Oorkaarsen zeer geschikt maakt voor behandeling van lymfatische oorklachten, oorsuizen en hoofdpijn. Het gebruik van de Natura Oorkaarsen heeft bovendien een ontspannende werking op lichaam en geest.
Natura Oorkaarsen zijn verkrijgbaar in neutrale vorm en met kruiden, bijvoorbeeld ontspannende kruiden of kruiden met een antiseptische werking.

   
  > naar boven <